Hyr lyxig etagelägenhet i Alanya!

Turkiet

Semester i det turkosa

Semester i
Alanya

Det är svårt – nära nog omöjligt – att inte falla för Alanyas charm. Många andra turistorter har förlorat sin genuina känsla, men inte Alanya. Här frodas det turkiska vardagslivet; barn på väg till skolan, böneutrop från minareter, livliga marknader där det säljs mat, kryddor och hemgjorda ostar...

Alanya erbjuder även gott om restauranger...

...ett rikt nöjesliv, bra shopping samt välskötta stränder där både turister och lokalbefolkningen njuter av solen och sköna bad. Alanya är en stad, ni med fördel kan resa till året runt och som besökare kommer ni inte sakna något!

Alanya är med sina ca. 140.000 invånare den största och mest välbesökta av turistorterna längs den turkiska Medelhavsrivieran. Längs den välkända och vackra Kleopatrastranden och den 5 km långa östra stranden, som skiljs åt av den höga grönklädda klippan med den magnifika 1200-talsfästningen, breder Alanya ut sig med de mäktiga Taurusbergen som bakgrund. Legenden säger att den romerske generalen Marcus Antonius gav bort Alanya som kärleksgåva till sin älskarinna Kleopatra, som sen fått ge namn till såväl stranden som klippan.

I Alanya talas det om gamla stan och nya delen (som separeras av den höga klippan). De två stadsdelarna är väldigt olika varandra och precis som namnen avslöjar är gamla stan mer historisk och nya delen mer nybyggd.

Gamla stan ligger tillsammans med Alanya centrum och hamnen på en stenig udde nedanför den kända medeltidsborgen. Närheten till vattnet gör området väldigt pittoreskt med små sluttande gator som vindlar sig fram bland mysiga caféer, historiska ruiner och vackra moskéer. I hamnområdet finns det gott om restauranger, tehus, barer och nattklubbar. Alanyas stora nattliv är centrerat kring just hamnen, men här samlas inte bara ungdomar utan hit kan alla komma för att njuta av god mat och vacker utsikt. Här ligger även basarområdet, där ni kan köpa allt ifrån kläder och skor till accessoarer och smycken. Från hamnen avgår även båtar som tar er ut på det vackra turkosblå havet. Vissa mer turistiga och mer partyinriktade än andra, så välj med omsorg.

Den lite lugnare delen av Alanya ligger till väster om klippan och är mer nybyggd än gamla stan. Denna del är väldigt turistvänlig och närheten till Kleopatrastranden gör området mycket populärt. Gatorna är kantade med restauranger och små butiker och här finns även en del spa med bl a turkiskt bad. Här finns även många trevliga grönområden.

Väder och temperatur i Alanya:

Temperaturer i Alanya °C - månadsnederbörd i mm

 JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Högsta medeltemp. 16 16 18 21 24 28 31 31 30 26 21 17
Lägsta medeltemp. 8 8 9 12 15 19 21 21 19 15 11 9

 

Havstempraturer i Alanya

JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
18°C 17°C 17°C 18°C 22°C 25°C 27°C 28°C 27°C 25°C 21°C 18°C