Hyr lyxig etagelägenhet i Alanya!

29 maj, 2020

Historien om den turkiska frukosten

turkisk frukost
Historien om den turkiska frukosten

Om du någonsin har besökt Turkiet eller andra delar av Mellanöstern, har du förmodligen redan upptäckt en av deras mest kända matupplevelser - den turkiska frukosten. Den turkiska frukosten är känd för att vara en stor måltid som består av olika smårätter och delas med familj och vänner. Men hur uppkom denna traditionella frukost i Turkiet? Låt oss ta en titt på historien bakom den turkiska frukosten.

Frukost i det osmanska riket

Under den osmanska tiden var frukosten en mycket viktig måltid på grund av de många timmar som soldater och byråkrater brukade arbeta. Det var också en tradition att bjuda in gäster till frukost, och frukosten kunde pågå i flera timmar medan man njöt av olika delikatesser. Under den osmanska perioden bestod frukosten vanligtvis av bröd, ost, honung och tahini (sesampasta).

Modern turkisk frukost

Idag har den turkiska frukosten blivit en del av den moderna turkiska kulturen och är en viktig del av det sociala livet. Den turkiska frukosten har utvecklats till en måltid som består av många olika smårätter som alla delas av bordet. Den turkiska frukosten består vanligtvis av följande delikatesser:

Pide och simit

Pide och simit är två olika typer av bröd som är vanliga vid den turkiska frukosten. Pide är ett plattbröd som serveras varmt och är fyllt med ost, ägg eller kött. Simit är en typ av bröd som är formad som en ring och täckt med sesamfrön.

Fetaost, grönsaker och oliver

Fetaost, grönsaker och oliver är också vanliga ingredienser i den turkiska frukosten. Fetaost serveras vanligtvis med hackad persilja och tomat, och oliver serveras antingen gröna eller svarta.

Menemen

Menemen är en turkisk äggrätt som är gjord med tomat, lök och paprika. Äggen läggs till sist och blandas med grönsakerna. Menemen är en favorit vid den turkiska frukosten.

Sucuk

Sucuk är en typ av turkisk korv som är kryddad med vitlök, cayennepeppar och andra kryddor. Sucuk serveras vanligtvis stekt eller grillad och är en favorit vid den turkiska frukosten.

Cay

Cay, eller turkiskt te, är en annan viktig del av den turkiska frukosten. Det är vanligt att dricka flera koppar te under måltiden, och det anses vara en social aktivitet.

Hur man gör en turkisk frukost

Att förbereda en autentisk turkisk frukost är enkelt och roligt. Här är stegen du behöver följa:

 1. Börja med att förbereda fetaosten genom att skära den i små bitar och placera dem på en tallrik. Strö lite torkad oregano över osten för att ge den extra smak.

 2. Skiva tomater och gurkor och placera dem på en annan tallrik. Strö lite salt över grönsakerna för att förstärka smakerna.

 3. Skär brödet i skivor och rosta dem lätt. Du kan också servera brödet färskt om du föredrar det.

 4. Koka upp vatten och brygg turkiskt te (cay). Häll teet i små glas eller koppar och servera varmt.

 5. Till sist kan du lägga till dina egna favoritdelar till frukosten. Det kan vara allt från oliver och sallad till färsk frukt och honung.

 6. Njut av din autentiska turkiska frukost tillsammans med familj och vänner.

Ingredienser

För att förbereda en turkisk frukost, behöver du följande ingredienser:

 • Pide eller simit
 • Fetaost
 • Tomater
 • Gurka
 • Paprika
 • Oliver
 • Sucuk
 • Ägg
 • Cay

Steg-för-steg-guide

Följande steg kan hjälpa dig att förbereda en autentisk turkisk frukost:

 1. Börja med att skära pide eller simit i skivor och lägg dem på ett fat.
 2. Lägg fetaost, tomater, gurka, paprika och oliver på ett annat fat.
 3. Stek eller grilla sucuk korven och lägg den på ett separat fat.
 4. Förbered menemen genom att steka lök, paprika och tomater i en stekpanna. Lägg sedan till äggen och rör om tills det är färdigt.
 5. Koka cay (turkiskt te) och servera det i små glas eller koppar.
 6. Placera alla fat och rätter på bordet så att alla kan njuta av en gemensam måltid.

Sammanfattning

Den turkiska frukosten har en lång historia som sträcker sig tillbaka till den osmanska perioden. Under denna tid var frukosten en viktig måltid för både soldater och byråkrater. Idag har den turkiska frukosten blivit en del av den moderna turkiska kulturen och är en viktig social aktivitet som delas med familj och vänner. Den turkiska frukosten består av många olika smårätter som alla delas av bordet, inklusive pide, simit, fetaost, grönsaker, sucuk, menemen och cay. Att förbereda en turkisk frukost är en enkel och autentisk upplevelse som du kan njuta av hemma.

FAQ

Här är några vanliga frågor som folk har om den turkiska frukosten:

Vad är skillnaden mellan turkisk frukost och andra frukostar?

Den turkiska frukosten består av många olika smårätter som alla delas av bordet, medan andra frukostar oftast består av en huvudrätt eller några små delikatesser. Dessutom är den turkiska frukosten ofta en social aktivitet som delas med familj och vänner.

Kan jag göra en turkisk frukost hemma?

Ja, du kan absolut göra en turkisk frukost hemma med hjälp av vanliga ingredienser som finns i de flesta livsmedelsbutiker. Det finns också många recept och steg-för-steg guider på nätet som kan hjälpa dig att förbereda en autentisk turkisk frukost.

Vad är menemen?

Menemen är en turkisk äggrätt som är gjord med tomat, lök och paprika. Äggen läggs till sist och blandas med grönsakerna. Det är en av de vanligaste smårätterna vid den turk iska frukosten och är mycket populär på grund av sin enkelhet och goda smak. 

Kan jag ändra ingredienserna i min turkiska frukost?

Absolut! En av de bästa sakerna med den turkiska frukosten är dess mångfald av smaker och ingredienser. Du kan anpassa den efter dina personliga smaker eller tillgängliga ingredienser.

Vad är det traditionella sättet att servera cay (turkiskt te)?

Traditionellt serveras cay i små glas eller koppar utan handtag. Detta beror på att turkarna gillar att känna värmen från teet och att hålla i koppen med två händer.

Avslutning

Den turkiska frukosten är en viktig del av den turkiska kulturen och är en fantastisk social aktivitet som delas med familj och vänner. Genom att förbereda en autentisk turkisk frukost kan du uppleva den rika historien och de goda smakerna som denna måltid har att erbjuda. Oavsett om du serverar den för frukost, lunch eller middag, är en turkisk frukost en härlig måltid som alla kan njuta av.


Recensioner ifrån AirBnB.com